Leta i den här bloggen

måndag 11 november 2019

Världens finaste vattenfall

8:30 satt vi redo i receptionen för att vänta på våran minibuss som skulle ta oss från Vang Vieng till Luang Prabang. En bit efter 9 rullade en bil in. Till skillnad från bilen som tog oss till Vang Vieng, där allt bagage åkte på taket, skulle nu alla 15 turisters  bagage få plats i bilen. Lägg det bara i bagageluckan, kanske ni tänker. Men, då minibussen var fylld med 15 turister fanns det inget bagageutrymme kvar. Istället trycktes väskor in under de bakersta sätena och mellan sätena i bussen. Jag som reser med två ganska stora ryggsäckar fick ha den lite mindre i knät. Jag och Hanne klev på bussen när den nästan var full, så vi fick toppenplatserna längst bak. Där satt vi hopklämda med två långa killar, med väskor under fötterna och i knäna. Det var häääärliga fyra timmar som väntade oss. Vägen till Luang Prabang var lika skumpig, om inte skumpigare, som till Vang Vieng. Vi hade några stunder där rumpan lättade från sätet och vi bokstavligen flög uppåt. Chauffören envisades med att göra dryga 80 km/h, på vägar som man hemma i Sverige skulle kört 50 km/h. Men, vi kom fram! Efter ett snabbt bussbyte halvvägs och utan kisspaus (SÅ kissnödig efter allt skumpande.)


Väl framme och incheckade däckade jag och sov i drygt tre timmar, man blir trött av tuffa bussresor. Vi bor på Y Not Laos Hostel, ett billigt men helt klart schysst boende. För 35kr/natt får vi sköna sängar, gratis frukost och rena badrum. Boendet ligger väldigt nära centrum, och det är gångavstånd till det mesta. Vi delar ett rum med 2 andra tjejer, som precis som vi går och lägger sig tidigt utan att festa ;) Vi är nöjda med boendet och med tanke på priset är det mer än godkänt. Det enda negativa är frukosten... Som vegan kan jag välja mellan vitt bröd med marmelad eller snabbnudel-soppa. Jag har valt nudelsoppan och blandat med sojasås och ketchup, muuuums. Y Not Laos Hostel får 8/10 i betyg, med tanke på priset!

Efter lite välbehövlig vila började vi bli nyfikna på Luang Prabang och ville se vad staden hade att erbjuda. Och vad passar bättre än att se den ovanifrån? Mitt i staden ligger ett berg, eller snarare en kulle, Phousi Hill. Phousi är mest känt för sin fantastiska panoramautsikt över Luang Prabang, men templet Wat Chorn Si är det egentliga syftet med att klättra upp. Templet i sig är inte min personliga favorit, utan jag njöt mer av utsikten. Vi tog oss upp för trapporna en stund innan solnedgång, och vi var inte ensamma... Kullen var fullsmockad med turister som alla var där för att se solnedgången och utsikten. En del turister har helt glömt bort att det ligger ett tempel precis bredvid, vilket kändes lite respektlöst. Att stå i shorts och linne och dricka alkohol vid ett tempel, är för mig lite konstigt. Vi lyckades hitta en glugg och fick se solen gå ner bakom molnen.



Efter solnedgången promenerade vi ner till nattmarknaden, som ligger mitt i staden. Vi har besökt marknader på nästan alla ställen vi varit i, men blev imponerade över Luang Prabangs nattmarknad. Här fanns allt från elefantbyxor, tavlor, hantverk och mat. Kan verkligen rekommendera denna marknad. Precis intill marknaden ligger en gata fylld med små matstånd, där det serveras grillat kött, nudelsoppa och bufféer. Vi hittade en buffé med BARA veganskt, man betalade för en tallrik och fick fylla den med så mycket man orkade för 22 kronor. Maten smakade inte jättemycket men allt var veganskt så det var mer än godkänt. Dagen efter hittade vi även en till vegansk buffé som ligger på samma väg som nattmarknaden, här var det lite billigare men ändå ett stort utbud. Äntligen kunde jag äta street food!



Under våran andra dag var tanken att vi skulle hyra cyklar för att lämna centrumet och ut till landsbygden. Men, vi hittade ingen cykeluthyrning som tillät oss att hyra cyklar utan att lämna in passet, så vi promenerade runt i staden istället. Luang Prabang är med på Unescos världsarvslista då staden har en blandning av traditionella laotiska byggnader och fransk arkitektur. Landet var under en lång period koloniserat av franska makter och den franska påverkan märks på flera olika sätt (bl.a. äts det mängder av baguetter här.) Blandningen mellan fransk och laotisk arkitektur är fantastiskt vacker, från franskinspirerade hus på ena sidan gatan till guldutsmyckade tempel på andra sidan.



En av anledningarna till varför jag ville åka till Laos var för att se Kuang Si Waterfall, Asiens kanske häftigaste vattenfall. Vi bokade en tur med vårat hostel och fick 2 1/2 timme vid vattenfallet. Vi lyckades klättra enda upp till toppen, men där såg man varken någon utsikt eller något vattenfall, så vi klättrade ner igen. Vattenfallet består av tre stora etapper, och slingrar sig långsamt neråt, vilket bildar mängder av små vattenfall. Entrén är närmast vattenfallets slut, men det är till början man vill komma. Så ju längre in i djungeln man går, desto finare blir det. Och JA, jag tog ett dopp i det kalla vattnet. Jag fick även ett gratis fiskspa med små fiskar som nafsade på fötterna.



Vid vattenfallet ligger även ett björnreservat. Här finns en mängd kragbjörnar (asian black bear eller moon bear) som alla har räddats från att bli tillfångatagna. Björnarna i Laos fångas för att man vill komma åt deras galla som används i medicinskt bruk. Björnarna på reservatet har som tur var räddats och lever numera i säkerhet. Reservatet består av flera olika inhägnader där det finns stora klätterställningar, hängmattor och pooler. Självklart är det inte som att leva ute i det fria, men det såg ut som att björnarna mådde bra och hade stora ytor att röra sig på.


I morse ringde alarmet 05:30 och vi satte på oss långbyxor och långärmat. Vi klev ut till en nästintill tom stad, någon var uppe och sopade gatan och några motorcyklar åkte förbi, men annars var vi ensamma. Vi promenerade ner till nattmarknads gatan, där folk satt uppradade på små pallar med skålar i händerna. Varje morgon vid soluppgång går munkarna igenom staden för att samla in mat för dagen. Lokalbefolkningen har förberett ris och annan mat och inväntar munkarna, i tysthet går munkarna längs gatan och får gåvor lagda i sina skålar. Ceremonin har under en tid blivit väldigt turistig och det finns en del turister som deltar i ceremonin utan att läsa på först. Vi fick även se turister som sprang efter eller ställde sig i vägen för munkarna, i hopp om att få en bra bild. När jag såg detta blev jag besviken på turister. Att respektera religiösa ceremonier är ett måste och att respektera munkarna som MÄNNISKOR, är ett ännu större måste. Munkarna är inte en turistattraktion utan vanliga människor, stoppa inte upp kameran i deras ansikten. Jag tyckte verkligen om ceremonin bortsett från detta. Det blir en otrolig kontrast från Sverige att se hur hela samhället samlas varje morgon för att utföra ceremonin. Om ni vill ta del av ceremonin se till att vara respektfulla och pålästa.


 Att vara vegan i Luang Prabang har varit enklare än i Vang Vieng. Luang Prabang är lite mer turistigt, vilket gör det lättare. Vi åt på de veganska bufféerna två dagar och har annars ätit både mexikanskt (Amigo's), thailändskt och en del avokadobaguetter. 



 Vi har snart spenderat fem nätter i Luang Prabang, en stad som vi båda har gillat. Luang Prabang som stad känns mer komplett än Vang Vieng. Staden har en mysig och ganska avslappnad stämning, med turister som är sociala och trevliga. I Vang Vieng var centrum mest baserat på fest och staden kändes annars rätt död. I Luang Prabang däremot känns staden nästan alltid levande och det är många som stannar bara för att prata lite. Men, nackdelen med Luang Prabang är att det inte finns så många aktiviteter, till skillnad från aktivitetsfyllda Vang Vieng. I Luang Prabang kan man nästa checka av alla "måste göra"-aktiviteter på två dagar. Är man ute efter lite ett mysigt stadsliv och inte så mycket aktiviteter är detta staden för er! Jag gillade Vang Vieng mer medan Hanne är ett större fan av Luang Prabang. Så betyget blir det samma som Vang Vieng, alltså 8/10.


Imorgon lämnar vi Luang Prabang för att ge oss ut på en två dagars båttur. Imorgon åker vi 9h till en liten stad, Pakbeng, och fortsätter sedan dagen efter med 9h till. Målet är att komma fram till Huay Xai (uttala det om ni kan), vad vi ska göra där får ni veta i nästa inlägg.

PUSS 

1 kommentar:

  1. Älskar bilden på björnen som ligger på rygg, så avslappnad, man blir lite avundsjuk på hen och vill hoppa upp och lägga sig bredvid;-) Ha det så mysigt och ta med något att sitta på på båten, se om ni hittar någon billig kudde på marknaden, som ni kan lämna efter er sen;-) Krammmmmmmm

    SvaraRadera