Leta i den här bloggen

onsdag 2 oktober 2019

Risfält, vulkaner och veganparadis

Förlåt för det lilla uppehållet som har blivit här. När vi kom till Ubud försvann all energi hos oss båda. Vi bodde på ett helt fantastiskt hostel "Puri Garden Hostel & Hotel", som erbjöd gratis massage, yoga, valpmys och gratis pedi/manikyr. Hostelet anordnade även olika kvällsevent, både filmkvällar och bbq med livemusik. Så vi har helt enkelt slappat och njutit av vårat hostel.  Vi hamnade i någon slags trans, då alla som bodde där bara chillade vid poolen hela dagarna. Men tro inte att det är ALLT vi gjort i Ubud, vi har hunnit med lite olika aktiviteter ändå.

Den första heldagen i Ubud promenerade vi till Monkey Forest, en skog full av apor. Området är en fristad för över 700 makaker. Monkey Forest har blivit en populär turistattraktion då många vill få en selfie med sig själva och en apa. På senaste tiden har aporna börjat "attackera" turisterna och hoppar upp på deras väskor för att ta saker (mest vattenflaskor som vi såg). Vi valde därför att "resa lätt" och tog endast med oss våra magväskor. Vi fick inga påhopp utan klarade oss galant.




Monkey Forest är fyllt med gamla tempel och statyer också, tillsammans med de olika trädsorterna bildas en fantastisk miljö. Vi spenderade hela eftermiddagen med att strosa runt i skogen, så rofyllt!


Sedan gick det två hela dagar av att vi gjorde absolut ingenting. Eller ja, vi åt otroligt god mat! Ubud är verkligen rena veganparadiset. Det finns minst ett alternativ på ALLA restauranger och flera är inriktade på vegansk mat. Efter att ha testat olika restauranger blev våra favoriter Clear Café, Acai Queen och Roti Daal (japp, vi älskar indiskt). 




Vi hann även med ett tur till Ubud Market, en marknad med både kläder, smycken, frukt och blandat krimskrams. Vi var där en söndagmorgon och då var det redan fullfart. Tydligen betyder ett tidigt köp, bra tur och god karma. Så det var många försäljare som var desperata efter ett första köp, vi behövde inte ens pruta, de prutade ner sig själva. Vi köpte frukt och två fotlänkar och Nemo köpte två saronger och saffran. Så mysigt att få gå på marknad, rekommenderar verkligen att besöka den!




Efter våra slappardagar tog vi oss i kragen och bokade en heldagsutflykt. Hostelet hade en tur som de erbjöd så vi bokade den. Till våran förvåning var vi endast fem stycken som åkte tillsammans, så det blev nästan en privat-tur i alla fall. Dagen startade med det Ubud är mest känt för, risfält. Tegalalang är de risterrasser som blivit mest omtalade p.g.a sitt utseende. Istället för att riset planteras i plana fält planteras de här i trappor. Detta för att anpassa sig efter den mark man äger. Enligt våran guide blir risets kvalitet sämre av terrasserna och bättre av plana fält. Men, en fördel med trapp-terrasserna är att vattningen blir lättare.



Jag har faktiskt varit vid dessa terrasser förut, 2011, och det var lika vackert nu! Men, det märks att turismen på Bali har ökat sedan 2011. Vid terrasserna finns nu både gungor, cyklar på linor och små hjärtan utställda, allt för att turisterna ska få så fina instagram-bilder som möjligt. Jag blev lite ledsen över att se detta då jag tycker risfälten i sig är tillräckligt vackra och att det inte behövs massor av turistföremål för att man ska vilja åka hit.






















Stopp nummer två på utflykten var ett kaffeplantage. Bali är känt för att ha riktigt bra kaffe, även om jag uppskattar svenskt zoega kaffe mer. Något som kanske inte alla känner till är Balis egna specialkaffe, Luwak kaffe. Luwak är ett kattliknande djur som matas med kaffebönor. När luwaken senare bajsar tar man bönorna, tvättar och rostar dem för att sedan mala till kaffepulver. Jag tycker synd om djuren som tvingas leva i små burar och valde att inte testa det kaffet. Istället provade jag deras andra typer av kaffe och te:er. Avokadokaffe och Mangostente var SÅ gott!


Stopp nummer 3 skulle ha varit att besöka en skola, men tyvärr har de examinationer hela veckan så vi åkte till ett Tirta Empul istället. Tirta Empul, Holy Water Tempel, är ett heligt vatten tempel. Hinduer kommer hit för att få rena sig i de heliga vattnet. 


Även här märks det att turismen har ökat. I de heliga poolerna syns nu inte bara hinduer som utför sina ritualer utan det är otroligt många turister som ska "bada". Jag blev lite chockad av att se så många turister bada och roa sig i vattnet och helt strunta i de ritualer som man ska utöva för att ens få rena sig.























Utflyktens sista stopp var Blangsinga waterfall, ett väldigt vackert vattenfall. Här spenderade vi drygt en timme. Nemo doppade sig och jag var fotograf. Ser ni regnbågen nere till höger? Så fint. Efter vattenfallet åkte vi tillbaka till vårat hostel och fick massage och manikyr!






















Redan innan vi åkte till Bali var Nemo intresserad av att besöka Mt Batur, en vulkan som ligger en timmes bilresa ifrån Ubud. Jag var inte helt sugen på det, men när vi såg att hostelet erbjöd en soluppgångstrekking på Mt Batur gick det inte att stå emot.

01:30 ringde klockan och vi satte oss i bilen som skulle ta oss till trekkingens startpunkt. Vi gjorde ett första stopp på ett hotell där man fick frukost (klockan 2 på natten). Alla fick bananpannkakor och när jag informerade om att jag inte kunde äta ägg eller mjölk, och frågade om bara frukt fick jag svaret "No, not possible. This is banana". Då jag inte kunde bestiga en vulkan utan att ha ätit något frågade jag en annan personal som direkt gick och fixade en tallrik med skivad banan. Sedan satte vi oss i bilen igen och körde mot Mt Batur.

Trekkingen började runt 3 och vi blev informerade att det skulle ta lite mer än 2 timmar upp till toppen. Vi fick ett frukostpaket (frukost nummer 2),  en vattenflaska och en ficklampa och sedan började trekkingen. Vi började gå i becksvart mörker, man såg endast den metern framför sig som ficklampan lyste upp. I början gick man på asfalt men det byttes ganska snart ut mot en sand och grusväg. Den sista biten gick man brant upp för på vad som kändes som stenras och det blev otroligt halt. Men, vi tog oss upp (lite långsammare än alla andra). Och vilka vyer det var när man kom upp!



Väl uppe på toppen väntade en välförtjänt andra frukost, vitt bröd och banan. Tillsammans med utsikten och vyn som man fick kan det bli en av topp tre frukostar på resan.







































Och titta vem som också tog sig upp för vulkanen! Han fick dock sitta på väskan så hans ben var nog inte lika möra som mina var...


























Under vissa perioder av trekkingen förstod jag inte HUR jag kunnat betala för att göra detta. Vissa delar var väldigt branta med höga "trappsteg" att kliva upp på. Men nu i efterhand (med träningsvärk i ben och rumpa) ångrar jag ingenting. Det var en helt magisk upplevelse och jag är så stolt över oss båda som lyckades ta oss upp!

Vi spenderade resten av den dagen med att försöka ta igen lite sömn och få gratis massage ;) Men lagom till solnedgången kunde vi inte sova mer utan tog en 40 minuters promenad till Campuhan Ridge Walk. Ett mysigt natur-promenadområde med träd och gröna kullar. Vi fick rekommendationen att gå dit sent på eftermiddagen då det blir väldigt varmt mitt på dagen plus att solnedgången ska vara fin härifrån. Tyvärr blev det ingen solnedgång för oss men det är ett väldigt mysigt promenadstråk och det blev ett mysigt avslut på våran Ubud vistelse.



















Om det inte märks så har vi helt förälskat oss i Puri Garden Hostel & Hotel. Rummen var jättefräscha, personalen jättetrevlig, frukosten jättegod och läget är bra! Plus att man får gratis massage, morgonyoga, manipedis och hundmys. Puri Garden får en klockren 10/10.Ubud har varit fantastiskt mysigt. Veganmässigt är Ubud ett paradis, det finns så mycket olika restauranger att välja på och allt är SÅ gott! Ubud ligger även väldigt centralt så det är lätt att ta sig till olika sevärdheter. Staden är promenadvänlig och det finns mycket att se bara genom att promenera. Ubud får 9/10 i betyg. Hade det varit lite mer traditionellt och lite mindre turistigt hade det varit en fullpott!Nu har vi lämnat Ubud och tagit oss västerut till Canggu, där vi kommer spendera fyra nätter. Förhoppningsvis får vi tillbaka våran energi och är redo för att upptäcka nya platser!Vi hörs!


4 kommentarer:

  1. Ior ser lite trött ut tycker jag;-) Wow vad ni har hunnit med dessa dagar, fantastiskt, magiskt. Det har ändrats lite sen vi var där sist (2011) tråkigt när det blir för turistigt.. men ni kommer nog får er del av mindre turistigt längre fram på resan;-) Nu har ni ju kommit in i den turistiga delen av resan;-)
    Ha det bäst nu och vad roligt att Emma kommer på besök:-) Puss

    SvaraRadera
  2. Jag måste nog säga att risfälten ändå är vackrare än när vi var där. Jag vill minnas att själva risbuskarna inte hade vuxit till sig, så det var inte lika frodigt som på dina bilder.
    Själv åker jag till Falun nu. Så lite exotiska äventyr för mig också :-)

    SvaraRadera
  3. Skönt att höra din kritik för hur det går till att fixa kaffet. Jag håller med dig. Trist att höra att turisterna tar över. Annars älskar jag att läsa dina fantastiska berättelser. Ta väl hand om Ior. Många kramar/farmor

    SvaraRadera
  4. Det är klart att du blev trött i benen när du bär runt på en hel åsna😂😉💚

    SvaraRadera