Leta i den här bloggen

söndag 13 oktober 2019

Sammanfattning av Bali

Vi har nu tillbringat 26 fantastiska dagar på Bali och då tänkte jag att det kunde vara kul med en sammanfattning, vad var bäst, vad måste man göra när man är här och vad kan man helt enkelt skippa?

Vi börjar med våra topp tre destinationer på Bali. Vi hann med att besöka Sanur, Nusa Lembongan, Nusa Penida, Ubud, Canggu och Jimbaran. Våra tre favoriter blev båda Nusa-öarna och Ubud. Nusa Penida för att det var ett fantastiskt vackert landskap med stora klippformationer och turkost vatten. Det var lite klurigt att ta sig runt på ön, men det var helt klart värt att spendera några dagar där. Vi gjorde tre utflykter på 6 dagar, vilket var alldeles lagom. Det är många som rekommenderar att bara åka till Penida på en dagsutflykt, men vi skulle nog säga att man kan vara här i minst 3 dagar, för att hinna se hela ön och för att kunna spendera mer tid på varje plats.



Nusa Lembongan gillade vi för att det var en väldigt lite ö med promenadavstånd till allt man vill se och göra. Vi älskade stränderna och den lugna, avslappnade stämningen som fanns. Här skulle jag gärna spenderat fler än 3 nätter! Kan varmt rekommendera en dagsutflykt till Nusa Ceningan som ligger bredvid. Det går att gå dit över en bro som kopplar ihop öarna. 





Ubud tog våra hjärtan med storm. Risterrasserna, marknaden, templen, yogan, MATEN?! behöver jag säga mer? Det var även från Ubud som vi gjorde våran soluppgångstrekking, vilket ger byn ännu högre poäng. Som vegan är detta en av mina absoluta favoritplatser, maten är helt fantastisk!!





När det kommer till topp 3 "detta MÅSTE ni göra om ni besöker Bali" kommer soluppgångstrekkingen på Mount Batur högst upp. Detta är en upplevelse som vi sent kommer att glömma. Att klättra upp för ett berg i 2 timmar i mörkret för att sedan få se solen sakta stiga uppåt, magiskt!

På andra plats kommer Kelingking Beach, den instagramvänliga dinusarieklippan som ligger vid Nusa Penida. Denna plats överträffade våra höga förväntningar. Vi hade båda sett bilder på klippan men överraskades över hur otroligt mäktig den är i verkligheten. Får ni chans, åk hit! Tips är att åka hit tidigt på morgonen då det senare blir fullsmockat med turister. Vi var där vid 9 och redan då hade det bildats en kö för att ta bild på klippan.


Den tredje saken som man inte får missa om man åker till Bali är Peguyangan Waterfall,  som även den ligger på Nusa Penida. Peguyangan Waterfall är ett tempel som ligger långt ner på en klippa. För att komma till templet måste man gå ner för en mängd blåa, branta trappor. Väl nere möts man av ett väldigt enkelt tempel med en fantastisk utsikt över havet. Vi blev båda överrumplade över hur fint det var och hur fantastiskt det var att man färdas till en så svåråtkomlig plats för att be.



Om det är något vi gjort som varit sådär eller som vi inte skulle rekommendera? Det skulle i så fall vara Temebling på Penida. Tembeling är en naturlig pool som ligger inne i en skog. Det var väldigt svårt att ta sig dit och när vi kom dit kände vi båda två att "jahapp, är det här allt?". Det är coolt att det bildats en naturlig pool mitt ute i ingenstans, men den har blivit lite för turistig och det syns att människor varit med och hjälpt till att bygga poolen... Det är fint  men vi kände inte att det var värt att besöka det.


En längre vistelse i Canggu är kanske inte helt att rekommendera. Gillar man att festa och/eller att surfa så är Canggu stället för er! Men är man som oss (går och lägger sig tidigt och vill gå runt och titta på saker) så räcker nog två dagar i Canggu. Det är ett väldigt hippt och modernt ställe, och det var roligt att få se Canggu. Men som sagt, det behövs inte så många dagar där.


Vi fick två boenden under våran resa som vi fastnade lite extra för. Det första är Puri Garden Hostel & Hotel i Ubud. Ett väldigt lyxigt hostel som erbjöd gratis massage, yoga, mani/pedikyr, filmkvällar och hundmys. Detta är verkligen ett boende där det finns det där lilla extra. Det andra boendet som vi föll för var Arie Guest House på Nusa Penida. Arie Guest House ägs av en man som heter Ketut. Ketut är en av de finaste människorna som vi mött hitintills. Han brinner för sitt jobb och gör allt för att gästerna ska nöjda. Det finns dagar som jag vill åka tillbaka till Penida bara för att bo på Arie Gueshouse, och det är ett ganska bra betyg!


Den indonesiska matkulturen är inte så värst känd. Alla har väl hört om pad thai från Thailand, daal från Indien och sushi från Japan. Men vad är Indonesiens kända maträtt? Jag skulle säga att Indonesien är mest känt för deras Nasi Goreng, stekt ris med antingen kyckling eller grönsaker. Detta är något som vi åt väldigt mycket under våran vistelse. Men det är inte direkt någon smakexplosion utan man det smakar som stekt ris med grönsaker. Något som däremot överraskade mig var Gado-gado. En indonesisk sallad bestående av kokta grönsaker, tofu/temphe och jordnötssås. HERREGUD säger jag bara. Vi hann testa flera olika varianter på denna rätt och allt var så goda. Kan verkligen rekommendera Gado-gado!




Ja, här har ni några av våra tips om ni funderar på att åka till Bali. Bali är ett väldigt roligt resmål då det finns så himla mycket att se och en stor variation på saker att göra. Vi har älskat varje sekund av våran resa runt Bali (och Nusa-öarna). Överallt möter man vänliga människor och fina landskap.

Hoppas ni har tyckt om denna typ av inlägg också. Vi hörs!


1 kommentar:

  1. Tack kära Moa för fina berättelser.
    De beskrivs så bra att jag känner som jag är med, vilket jag är glad för eftersom du blir borta så länge.
    Fortsätt att njuta och skicka fina berättelser. Ser fram mot och hoppas vi kan höras på messenger snart igen.
    Kraaam😂

    SvaraRadera