Leta i den här bloggen

fredag 18 oktober 2019

Kaos i Hanoi

18:25 skulle vårat flyg lyft och åkt mot Vietnam. En kvart senare ropade kaptenen ut att vi stod i kö, som nummer 7, och att vi skulle kunna lyfta om cirka 15 minuter. 30 minuter försenade landade vi i vårat första nya land, Vietnam. Som svensk får man 14 dagars gratis visum om man flyger till Vietnam och de har vi tänkt utnyttja till fullo. Vi landade i Hanoi, där vi nu har spenderat snart tre nätter. Vi hade bokat ett hotell med namnet Hanoi BroPrague home and Pub, där vi hade lyckats få ett fantastiskt pris för ett dubbelrum. När vi kommer fram till boendet 23:00 på kvällen, visar det sig dock att det pris vi fått för tre nätter sammanlagt, är priset för EN natt. Vi försökte diskutera med receptionisten om att vi bokat boendet p.g.a sitt billiga pris men det resulterade inte i någonting. Vi bestämde oss för att sova där i en natt och bokade snabbt ett annat boende för resterande nätter. Hanoi Broprague home and pub är alltså ingenting vi rekommenderar. Däremot kan jag rekommendera vårat nuvarande boende, Happy feet hostel. Här bor vi för 36 kr/natt, får gratis frukost och supersköna sängar. Man har rejäla gardiner att dra för sängen, får en egen fläkt och allt känns riktigt fräscht.


Våran första heldag gick nästan helt ut på att checka ut från vårat gamla boende och checka in på vårat nya boende. Men vi hann med en promenad runt en närliggande sjö, Ho Hoan Kiem lake. Längs sjön ligger "Temple of the jade mountain". Templet byggdes till minne av 1200-talets ledare, Tran Hung Dao, som blev känd tack vare sitt mod i kampen mot Yuan-dynastin.

Vi promenerade runt hela sjön och blev chockade över hur lugnt det var i området. Man hörde trafiken runt omkring och det konstanta tutandet, men just runt sjön var det ett lugn. Vi såg inte många europeiska turister, vi blev väldigt uttittade. Vi märkte dock att det är ett stort antal asiatiska turister som åker till Hanoi. Många kvinnor med fina kläder, som posar med olika bakgrunder.



Runt lunchtid började det regna och himlen blev alldeles grå. Vi hade inte några storslagna planer utan valde att stanna inne fram tills att regnet avtagit. Senare på eftermiddagen tog vi en till promenad för att kolla in vårat närområde. Vi bor i de gamla delarna av Hanoi, så fint! Det märks på byggnaderna att kvarteren är lite äldre, då det är lite skruttigare. Men vi gillar området då det har mer känsla av det "riktiga" Hanoi. Vi gick förbi en matmarknad, där några kvinnor satt mitt i vägen och försökte sälja frukt. Galen kontrast från hemma i Sverige där allt finns att köpa i en stor butik.



Något mer som är galet? Trafiken här i Hanoi. Jag som tyckte att Bangkoks trafik var jobbig får vara tyst. Här kör människorna åt alla håll samtidigt. Det är en hel del bilar och även lastbilar men främst motorcyklar som kör sicksack om varandra. Och tutar görs det, mest hela tiden, och då lägger man sig på tutan, inte en enkel liten tryckning, utan "TUTTUT TUUUUT TUT". Trots det har vi lyckats korsa vägarna ganska bra. Går man med bestämdhet över (och aktar sig för motorcyklarna) så går det bra! Men Hanoi är inte så värst promenadvänligt. Det finns trottoarer men dem används mest som motorcykelparkering.

Idag har vi använt våran sista heldag i Hanoi väl. Vi började dagen med att gå 35 minuter till Van Mieu, litteraturens tempel. Litteraturens tempel är ett konfucianistiskt tempel, men även ett tempel för visdom och lära. Det var även i detta tempel som Vietnams första nationella universitet byggdes. Studenter kommer ofta hit som en ritual för tur/lycka innan de börjar en viktig pluggperiod.




Efter besöket gick vi vidare (25 minuter) till något som kallas Train Street. Detta är en tågräls som går igenom en trång gränd. Platsen har blivit känd då det blir otroligt coola bilder, och lokalborna har satt upp små caféer längs rälsen där man kan sitta och vänta på att tåget ska komma. Fyra gånger per dag åker ett tåg igenom gränden och alla caféer som ligger i gränden tvingas flytta på sina bord och stolar för att de inte ska bli påkörda av tåget. Detta är en väldigt fascinerande plats att besöka. Det är väldigt trångt mellan husen och det är precis så att tåget får plats (med lite turister på vardera sida). Vi hade läst att det skulle gå ett tåg halv fyra på eftermiddagen och var där i god tid. Till våran förvåning gick det ett tidigare tåg på fredagar, så vi behövde bara vänta i 15 minuter. Och coolt var det med och utan tåg!



När tåget hade passerat och vi hade haft våran lilla photoshoot tittade vi på google maps och såg att vi var nära en till sjö. Vi som gillade den förra sjön kom snabbt överens om att vi skulle promenera vidare för att titta på den nya sjön också. Vi fick betala cirka 2kr i inträde för att få komma in i parken, och det var det verkligen värt! Parken, Hồ Bảy Mẫu var fantastiskt vacker och ren. Det kändes nästan som att vi hamnat i Florida eller Singapore. Parken skiljde sig enormt från den förra vi var i, denna var mycket fräschare och finare. Parken var fylld med lokalbor som var på promenad med sina hundar, fiskade eller tränade. (väldigt många tränade genom att stretcha sina axlar?). Hồ bảy mẫu ligger i den nyare delen av Hanoi, medan Ho Hoan Kiem ligger i de gamla delarna, vilket kan vara en anledning till varför denna park var lite finare. Vi fick även känslan av att de människorna som befann sig i parken var lite rikare. Denna sjö och park var en av de finaste ställena i Hanoi (och det var nästan inga turister här), jag kan verkligen rekommendera att tillbringa några timmar med att promenera runt i parken.





Som vegan är Hanoi helt okej. Vi hittade V-sandwich och Pateta som båda två hade veganska Banh Mih (vietnamesiska smörgåsar) med tofu och grönsaker. Annars finns det vegetariska alternativ på de flesta restauranger, och vissa skyltar med att de har veganalternativ också!

Vi har gillat Hanoi, det är en storstad men med lite mer känsla och historia än Bangkok. Det finns en otrolig variation på saker att göra och se, allt från små sjöar, skruttiga hus, stora höghus och marknader. Lokalbefolkningen är väldigt trevlig och har nästan alltid ett leende på sina läppar. Trafiken är dock galen och staden är inte så värst promenadvänlig, vilket är ett minus. Och vi hade lite otur med vädret under våra dagar, då det var disigt och regnigt under två dagar. Men vi Hanoi är en väldigt fin storstad som får 8/10 i betyg.


Imorgon 06:30 går våran buss som efter 6 timmar tar oss till Sapa, där vi ska tillbringa minst fyra nätter. Vi vet inte riktigt hur det blir det wi-fi där, men jag hoppas att vi hörs i Sapa!

2 kommentarer:

  1. Superfina bilder. Härligt mycket färgklickar, som gör en sugen på att ta sig dit. Känns som det blev en positiv överraskning.

    SvaraRadera
  2. Wow, tåget är hur coolt som helst, kul med blandningen av nytt och gammalt, grönt och färgglatt.
    Ha det bäst 💕

    SvaraRadera