Leta i den här bloggen

torsdag 14 november 2019

Två dagar på Mekongfloden

En stund efter 7:00 på morgonen kom en tuktuk för att hämta oss. Vi satte oss bak med våra väskor och så rullade vi iväg. Denna färd var en av de svalaste stunderna på våran resa hittills. Solen hade knappt gått upp, det var cirka 16 grader och vi satt på ett öppet flak där det blåste något enormt. Vi satt och huttrade medan chauffören körde fortare och fortare, jag fick känslan av att han var väldigt stressad och att vi hade bråttom. 30 minuter senare kom vi fram till båtens kontor och hade gott om tid innan båten skulle åka.



Vi hade båda två varit lite nervösa över vilken typ av säten det skulle vara på båten, vi hade läst om att det på vissa båtar är plaststolar som man spenderar 9 timmar på. Men, till våran förvåning var det gamla bilsäten som stod utplacerade över hela båten. Då båten inte var full fick vi varsina dubbelsäten. Väldigt skönt! Prick 8:30 lämnade båten Luang Prabang och körde ut på Mekongfloden. Det var mestadels lokalbefolkning på båten, som med jämna mellanrum hoppade av båten på olika klippor. Men, det var en del turister också (vi drog ner medelåldern), alla var på väg till Thailand.



Från Luang Prabang till Pakbeng tog det 9 timmar. 9 timmar på en långsamt åkande båt går ganska långsamt och även fast utsikten var fantastiskt blev den tillslut ganska uttråkande. Jag hade laddat ner några filmer som jag tittade på och blandade det med att lyssna på musik och ljudböcker. Jag ska erkänna att man slumrar till några gånger också, det gungar lite lagom och motorljudet gör att man blir ganska trött i huvudet. Så 9 timmar gick hyfsat fort tack vare lite hjälpmedel. Tips är även att ta med lunch på båten. Det finns en liten kiosk som säljer chips, vatten och nudlar. Men vill man ha något annat så är det smart att ta med det! Vi köpte mat i Luang Prabang innan vi åkte.




Vi kom fram till Pakbeng vid 17:30 på kvällen, där blev vi upphämtade av vårat boende Villa Mekong (mysigt och fräscht boende). Då vi suttit ner heeeela dagen valde vi att ta en promenad i den lilla, lilla byn. På kvällen kändes den väldigt död,  de flesta affärer var stängda och det var enbart några lokalbor ute. Det var mysigt att få se en ny sida av Laos, en som inte är turistig. Men, jag skulle inte vilja stanna här i mer än en natt då det inte fanns så mycket att se eller göra.




Vid 8 dagen efter rullade våran skjuts till hamnen och vi gick på båten för att spendera ytterligare 9 timmar på Mekongfloden. Runt floden finns det mest gröna berg och kullar, men helt plötsligt dyker några hus upp i en klunga. Folk står vid floden för att tvätta eller bada, några står en bit upp för att plantera eller gräva i jorden. Barn leker runt floden och vinkar när båten åker förbi. I slutet på dag 2 flöt floden mitt emellan Thailand och Laos. På ena sidan fanns den thailändska flaggan och tempel och på den andra sidan syntes Laos med sina trähus.



Våran första plan var att åka buss från Luang Prabang till Huay Xai, men då bussturerna i Laos inte varit så bra blev vi båda glada över att hitta ett alternativ som gjorde att vi slapp åka buss. Vi är båda jättenöjda över valet att åka båt. 18h båt på två dagar är lite väl mycket och vi var otroligt trötta när vi väl kom fram. Men det var ett väldigt skönt alternativ, man kunde stå upp när man ville, det fanns toalett på båten och sätena var sköna. Och det bästa av allt, det var inte en skumpig väg! Dag nummer två blev det lite guppigt men det var ingenting om man jämför med bussturerna.



Igår kom vi fram till Huay Xai, en lite större by än Pakbeng. På kvällen när vi satt och åt märkte både jag och Hanne hur det kändes som att allting gungade eller snurrade, vilket känns av även idag. Jag gissar att det kommer hålla i sig ett tag, 18 h på båt är inte att leka med. Våran huvudsakliga anledning till att vara här är för att vi ska på en zipline/djungeltrekking i 3 dagar. Huay Xai är väldigt mysig och till skillnad från Pakbeng är det lite fler turister här, vilket gör att det finns lite fler restauranger.



Imorgon ger vi oss upp i djungeln, jag är såååå taggad!! Vi hörs efter det. 

1 kommentar:

  1. Mysig tur ni haft. Jag längtar redan efter nästa inlägg, ska bli så spännande att läsa om hur ni haft det i era träkojor och hur det är att åka zip-line i djungeln:-) Puss

    SvaraRadera