Leta i den här bloggen

onsdag 20 november 2019

Sammanfattning av Laos

20 dagar i Laos. Ett land med fantastiska landskap, roliga aktiviteter och vänliga människor. Befolkningen i Laos överraskade oss båda, till skillnad från Thailand och Vietnam var människorna här lite tillbakadragna och försiktiga, men väldigt snälla. Det märks att turismen inte ännu slagit ut, för servicepersonalen har inte fått samma träning som i Thailand. De kan ibland verka lite förvirrade och väljer hellre att titta på mobilen än att försöka få kontakt med turisterna. Men, när man väl frågar något eller får kontakt är de genuint trevliga, omtänksamma och hjälpsamma. Jämfört med Bangkok, där det är liv och rörelse i varenda vrå, var städerna i Laos ganska tystlåtna och vissa delar kändes nästintill tomma. Jag har gillat lugnet som infann sig i landet, tempot drogs ner från Hanoi och vi tillbringade väldigt mycket tid ute i naturen. Här kommer en liten sammanfattning om våra dagar i Laos.


Under våra dagar i Laos hann vi besöka Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang och Huay Xai. Vi gillade Luang Prabang som stad, människorna var trevliga och det fanns mer liv i denna stad än någon annan. Nackdelen var att det inte fanns så många aktiviteter att göra runt omkring. Därför blev våran favoritstad Vang Vieng. Vi tillbringade sex nätter i Vang Vieng då det fanns så mycket att se och göra. De flesta aktiviteter var naturupplevelser, så gillar man inte uteaktiviteter är denna stad inget för er. Allt från cykling, bergsbestigning, blå laguner och grottor finns att utforska runtomkring Vang Vieng. Vi älskade våra dagar här och jag kommer leva länge på våra cykelturer runt landsbygden och våra bergbestigningar.


Vi satt länge och klurade på vilka tre aktiviteter som man måste göra om man åker till Laos. Valet var svårt, då det finns sååå mycket fantastiskt att se och göra. Men, här kommer våra tre "detta MÅSTE in göra om ni åker till Laos". Först av allt skulle jag nog säga Kuang Si Waterfall. Det vackraste vattenfall som jag någonsin sett. Kuang Si ligger en bit utanför Luang Prabang och man tar sig dit ganska lätt, vi bokade via vårat boende. Kuang Si består av flera olika vattenfall, som alla utgår ifrån ett stort fall. I det lite mindre vattenfallen går det att bada, så mysigt! Den turkosa färgen på vattnet är det som sticker ut mest, men fallens uppbyggnad är unikt också. Bilderna beskriver inte hur magiskt det var i verkligheten, så ni får åka hit för att uppleva det själva!


Den andra sevärdheten som man måste besöka är Blue Lagoon i Vang Vieng. Det finns 3 stycken kände blå laguner, och några till som är svårare att besöka. Vi hade hört att Blue Lagoon 1 ska vara den mest besökta lagunen, vilket betyder att det är flest turister där. Vi valde att cykla till Blue Lagoon 2 och älskade den. Det var vi och ett gäng koreanska turister, men periodvis var vi helt själva i lagunen. Har man tid ska Blue Lagoon 3 vara fantastisk, men som sagt nummer 2 var magisk den också. Vi spenderade hela förmiddagen vid lagunen, badande och njöt av omgivningen.


Den tredje saken som man måste göra är att klättra till Pha Ngeun Viewpoint. En 40 minuters lång vandring, som för det mesta bara klättrar uppåt. Väl uppe möts man av en 360 graders utsikt över Vang Vieng. När vi klättrade upp var vi ensamma på bergstoppen, tills det kom två till. Utsikten är magisk och det är helt klart värt klättringen. Har man mindre tid eller inte orkar klättra i 40 minuter rekommenderar jag Nam Xay Viewpoint, en lite kortare klättring även den med otrolig utsikt OCH det finns en motorcykel på toppen (instagrambilder). Men, vi gillade ändå Pha Ngeun mer, mest för att vi var ensamma och slapp trängas. Har fortfarande svårt att smälta hur vackert det var.


Om det är något som varit sådär eller som vi inte kanske skulle rekommendera så är det för det första att inte åka minivan i Laos. Finns valet att åka storbuss, gör det. Vi åkte minivan både från Vientiane till Vang Vieng och från Vang Vieng till Luang Prabang. Utrymmet i minivans är väldigt trångt, vi fick en gång sitta med väskor i knät samtidigt som vi hade väskor under våra fötter. Vägarna är periodvis riktigt dåliga, så var förberedda på en skumpig resa. Vi skulle även rekommendera att inte stanna så länge i huvudstaden. Ja, det var kul att se Vientiane, men det är en väldigt, väldigt liten storstad men ett litet aktivitetsutbud. När vi tänker tillbaka på våra dagar i Vientiane kommer vi bara ihåg att vi såg Patuxai. Minnet av en ganska död stad med konstiga shopping malls är faktiskt störst. Vi skulle tipsa om att stanna här i max två nätter och att sedan åka vidare.

När vi ändå är inne på lite mer negativa saker måste jag ta upp en till faktor som varit sämre med Laos, maten. Laos har inte en jättekänd matkultur och de nationalrätter som finns innehåller alltid kött så jag har inte kunnat testa några av dessa rätter. Det vi kommit fram till är att maten oftast är smaklös, det används inte så mycket kryddor (och om det används så är det svartpeppar). Så, våran standardrätt från Laos är antingen smaklösa nudlar eller baguetter. Baguetter säljs överallt i små gatustånd, man kan själv bestämma vad man vill ha på och det kostar runt 10 kr. Min favorit blev avokado och tomat-baguette. Våran favoritmat var dock gröt. I Vientiane köpte vi havregryn, jordnötssmör och oreos, tillsammans med varmvatten och salt blev detta våran höjdare. Billigt, mättande och så gott!


Jag och Hanne lever på en mindre budget än vad jag och Nemo gjorde på Bali, så våra boenden i Laos har varit av sämre standard. Vi har ofta bott för cirka 40 kr/natt och person på hostel, betygen som vi gett är alltså baserade på hur bra de varit till det billiga priset! Vi har haft ganska svårt att hitta ett favoritboende, de flesta boenden har varit helt okej, inget superbra men inget superdåligt heller. Vi har ändå kommit fram till att Y Not Laos Hostel i Luang Prabang, är våran favorit. Vi hade väldig tur och hamnade i ett rum med bara två stycken till, vilket gjorde vistelsen så mycket bättre. Hostelet var fräscht, hade ett bra läge och frukost var inkluderat (snabbnudlar, sojasås och ketchup) = bra boende.

Till sist har vi våra tre mest minnesvärda ögonblick från Laos. Vårat första är kanske inte det roligaste minnet, men vi båda två kommer minnas stunden då vi upptäckte att vi hade bedbugs i Vientiane. Vi hade borstat tänderna och var helt redo för att gå och sova, när Hanne hittar ett kryp i sin säng. Efter en snabb googling inser vi att det är en vägglus, jag springer ner till receptionen och förklarar vad vi sett. En personal följer med oss upp, säger att "ja, det där är en vägglus", men berättar sedan att han inte kan göra något då alla rum är fullbokade. Efter våran bedbug-historia i Vietnam, där Hanne fick hundratals bett, var vi i chock båda två. Vi förklarade att vi INTE kunde sova i en säng där det finns vägglöss och efter mycket om och men fick vi byta boende. Chocken, paniken och obehaget är ett minne som kommer sitta i länge. Det är inte alltid roligt att resa...


Vårat andra minne är lite roligare, båtturen längs Mekong floden. Vi skulle ta oss från Luang Prabang till Hauy Xai och valde att åka båt i två dagar istället för att åka buss. Jag tyckte verkligen om detta sätt att transportera sig på. Våra minivans-resor i Laos har, som sagt, varit riktigt skumpiga och att då få sätta sig på en båt som långsamt tuffade fram var fantastiskt. Man hade friheten att röra sig så mycket man ville, jag kunde kolla på film och med en ljudbok i öronen kunde jag titta ut över flodens små byar och bergslandskapet. Mot slutet av resan åkte vi även mitt emellan Thailand och Laos, vilket var så coolt! Under dag två var kroppen ganska trött på att sitta stilla, och jag sov i 10 timmar efter våra två dagar på floden. Men, det var väldigt mysigt och jag kommer minnas lugnet och hur vi vaggande tog oss fram. 


Vårat tredje och mest fantastiska minne från Laos är Gibbon Experience. Tre dagar i djungeln, utan wifi och varmvatten, boendes i en trädkoja. Tre dagar av vandring och ziplining genom djungelns höga berg. Jag har aldrig gjort någonting liknande förut och förälskade mig i konceptet att få se djungeln från ett nytt perspektiv.  De tre dagarna var otroligt krävande både mentalt och fysiskt, det värkte i hela kroppen efter all vandring och alla försöka att hålla kroppen så rak som möjligt under zipliningen (som en uppochnervänd planka). Men, vilka fantastiska dagar vi hade, och vilken magisk omgivning.


Där har ni det, 20 dagar i Laos. Jag har verkligen gillat Laos, speciellt naturen och landskapen. Vi är båda överens om att vi känner oss ganska färdiga nu, vi har hunnit med det mesta av det vi velat se och göra. Funderar ni på att åka till Laos? Gör det. Landet skiljer sig från resten av Asien, turismen är inte lika stor som i andra länder, vilket gör att man verkligen får en inblick av det riktiga Laos. Tack för denna gång Laos!


1 kommentar:

  1. Sån otrolig natur och vad ni hunnit se mycket på bara 20 dagar. Fantastiskt!

    SvaraRadera