Leta i den här bloggen

söndag 8 december 2019

Sammanfattning av Myanmar

Veckorna innan vi skulle åka till Myanmar var vi båda riktigt nervösa. Ett helt nytt land med en befolkning som varit isolerade under en riktigt lång tid. Människor som kämpat för sina rättigheter och som krigat för att få samma möjlighet som alla andra. Vi var spända på att få ta del av kulturen i Myanmar och för att upptäcka ett land som för bara några år sen öppnat upp sig för turister. Jag måste erkänna att våra förväntningar inte var så höga. Vi åkte med inställningen att landet skulle vara rätt kaotiskt, invånarna tillbakadragna och miljön ganska smutsig. Men, så glad jag är över att säga att våra förväntningar inte stämde. Vi landade i staden Mandalay, en stad som överraskade oss rejält. Vi blev bemötta på ett fantastisk sett av lokalbefolkningen och staden var inte alls smutsig utan riktigt fin. Av de platser vi besökte blev Mandalay min favoritstad. Jag tror att lite har att göra med att det var vårat första möte med Myanmar och att vi blev så positivt överraskade. Mandalay kändes som en lugn och strukturerad storstad och bjöd på en mängd sevärdheter. Att staden bjöd på två av mina absoluta favoritsolnedgångar drar inte ner betyget.

För er som, precis som oss, inte vet så mycket om Myanmar men har planer på att åka hit kommer här lite tips om saker som är bra att veta och platser som är värda att besöka. Mitt första tips är att klä sig "rätt". Vi upplevde att sättet vi blev bemötta på varierade något otroligt beroende på vilka kläder vi hade på oss. Hade vi shorts fick vi ständiga blickar och konstiga kommentarer ropade till oss. Hade vi däremot klädsel som täckte både axlar och knän blev vi väl bemötta, fick leenden och glädjande blickar. Självklart får man ha på sig vad man vill, men för oss var det skönt att försöka passa in lite och på samma sätt respektera deras kultur. Så tips ett är att klä sig i kläder som täcker både axlar och knän.


Något som överraskade oss och som kanske är bra att veta är att det i Myanmar är högertrafik men att man sitter på höger sida och kör. När landet var en brittisk koloni infördes vänstertrafik och man körde under många år på vänster sida. 1970 bestämdes det att trafiken skulle ändras till högertrafik (ingen vet varför).  Sedan dess har man kört på höger sida, men bilarna som importeras kommer oftast från Japan som har vänstertrafik. Där av kommer dessa spännande trafikregler. 

Under 12 dagar, i tre städer, hann vi med en hel del aktiviteter. Vi har samlat ihop topp tre av våra favoritaktiviteter. På första plats kommer Mandalay Hill, i Mandalay. Hela våran eftermiddag/kväll vid Mandalay Hill var fantastisk. Det började med att vi tog av oss skorna och långsamt klättrade upp för trapporna som skulle ta oss upp till bergets topp och Su Taung Pyae Pagoda. Väl uppe möttes vi av en fantastiskt vacker, guldig pagoda som var täckt av små speglar som glittrade av solens strålar. När solen sakta gick ner blev himlen vackrare och vackrare. På vägen ner från toppen fick vi skåda en solnedgång, där himlen blev starkt röd, som gav oss båda gåshud. Verkligen värt att spendera en eftermiddag och kväll vid detta berg.



Våran andra favoritaktivitet i Myanmar var våran luftballongs-tur i Bagan. Vi hade sett bilder på luftballongerna och alla hundratals tempel som finns i Bagan och bestämde oss för att detta var ett MÅSTE. Och vi hade så rätt. Luftballongen lyfte tidigt på morgonen och vi fick bevittna hur solen gick upp. Himlen blev ljusare och fylldes med ballonger som långsamt flög över staden med tusentals pagoder. Detta var första gången som vi åkte luftballong och jag är sååå glad att vi gjorde det. Riktigt häftig upplevelse och en perfekt stad att flyga över.


Våran tredje aktivitet är faktiskt i Bagan den också. Vi har fått upp ett intresse för att hyra cyklar och cykla runt i olika städer. Bagan var en fantastisk stad att cykla i och vi hyrde faktiskt cyklar två dagar. Under våra cykelturer cyklade vi runt bland alla tusentals tempel och pagoder, genom små byar och på stora bilvägar. Oftast hade vi en satt destination, men många gånger hamnade vi på lite villovägar och hamnade någon annanstans. Båda dagarna fick vi cykla tillbaka i becksvart mörker, vilket var en upplevelse det också. Men, att cykla vid pagoderna dagtid blev min favorit.




Något som vi  märkte under våra dagar i Myanmar är att folk ofta går runt och tuggar på något rött, som senare spottas ut på marken. Efter en snabb googling visade det sig att det är något som kallas paan. Paan är en blandning med betelblad och areca nötter, som tuggas för sina stimulerande och psykoaktiva effekter. Paan har visat sig öka risken för cancer och muncancer är en av de största cancer-sorterna i Myanmar. Att tugga paan är en väldigt gammal tradition i Myanmar, men då forskning visat hur dåligt det är försöker makthavarna stoppa användningen. Något som vi också märkte var hur närgångna kompisar är i en kompisrelation, vilket är annorlunda jämfört med de andra länderna vi varit i. Vi har ofta märkt att andra asiatiska länder generellt väldigt sällan visar kärlek emot varandra, gosar eller kramas osv. Men, i Myanmar var kulturen helt annorlunda. Flera gånger såg vi kompisar stå och kramas, klänga på varandra och massera/hålla varandras händer. Intressant hur det kan skilja sig så mellan länderna.

Våra dagar i Myanmar var väldigt intressanta och lärorika. Det var väldigt roligt att få ta del av landets landskap, sevärdheter och kultur. Under perioder hade vi lite problem med kulturskillnaderna och det faktum att landet varit öppet för turism under en sån kort period. Det blev väldigt intensivt att konstant ha ögon på sig, att ha människor runt sig som skriker och det kändes som att vi jämt och ständigt var i centrum. Såhär i efterhand är jag väldigt stolt över oss och glad över att vi vågade åka till Myanmar. Ett väldigt vackert land, med ett fruktansvärt jobbigt förflutet. Fina Myanmar med sin glada befolkning. Tack för besöket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar